H εκτροφή γάτας στην Ελλάδα

0 Comments

Μια γενική εικόνα της εκτροφής γάτας στην Ελλάδα, αλλά και κάποιες βασικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον υποψήφιο ιδιοκτήτη που ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα υγιές, ήρεμο και κοινωνικοποιημένο γατάκι, μας δίνει η Βασιλική Μεϊντάνη του Ελληνικού Ομίλου Γάτας.

Η ιδέα του Ελληνικού Ομίλου Γάτας ξεκίνησε το 1995, όταν μια ομάδα εκτροφέων έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο όμιλος να γίνει μέλος της FIFE, της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Γάτας. Από το 1999 είναι επίσημο μέλος της FIFE, και όλα τα μέλη του πλέον έχουν έναν κοινό σκοπό: να προάγουν τη γατοφιλία στην Ελλάδα, ενημερώνοντας το κοινό με όλους τους πιθανούς τρόπους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική άνοδος της γατοφιλίας στη χώρα μας, αφού όλο και περισσότεροι ασχολούνται και θέλουν να μαθαίνουν για το αγαπημένο τους οικόσιτο κατοικίδιο. Πολλοί επιλέγουν να έχουν καθαρόαιμη γάτα συγκεκριμένης φυλής, όμως είναι αντίστοιχα πολλοί και εκείνοι που προτιμούν να πάρουν κάποιο ημίαιμο γατάκι από κάποιο καταφύγιο. Σκοπός του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, είναι να βοηθήσει και να ενημερώσει αυτόν που θέλει να αποκτήσει μια γάτα, είτε καθαρόαιμη είτε ημίαιμη. Γίνεται προσπάθεια, να προάγεται η σωστή και ηθική εκτροφή, αφού πρόκειται για κάτι πολύ πιο σύνθετο από την απλή και τυχαία αναπαραγωγή. Είναι μια επιλεκτική διαδικασία που απαιτεί αρκετό διάβασμα και μελέτη, όπως επίσης και πολύ προσωπικό ενδιαφέρον και αγάπη για τη συγκεκριμένη φυλή.

Εάν κάποιος υποψήφιος ιδιοκτήτης γάτας προσανατολίζεται στην απόκτηση συγκεκριμένης φυλής, θα πρέπει να έχει υπομονή στην αρχή και να ξοδέψει λίγο χρόνο και προσπάθεια, ώστε να αναζητήσει τον κατάλληλο εκτροφέα για τη φυλή που ενδιαφέρεται. Ο σωστός εκτροφέας είναι αυτός που εκτρέφει ηθικά, με αγάπη προς τις γάτες του και τηρεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να έχει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα καλό ξεκίνημα για την αναζήτηση εκτροφέα είναι και ο Ελληνικός Όμιλος Γάτας ή κάποια άλλη συνομοσπονδία εκτροφέων της Ελλάδας ή του εξωτερικού, από όπου μπορεί κανείς να πάρει μια λίστα με τα επίσημα εγγεγραμμένα εκτροφεία, και να μιλήσει με ανθρώπους που θα του δώσουν πληροφορίες και συστάσεις. Θα ήταν καλύτερο να αποφύγει κανείς να αναζητήσει γατάκι από ένα τυχαίο pet shop ή από μια ανώνυμη αγγελία, αλλά να αναζητήσει έναν εκτροφέα, μέλος κάποιου ομίλου. Ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει να επισκεφθεί τον χώρο του εκτροφέα ώστε να δει από κοντά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η εκτροφή, ενώ με την επίσκεψή του θα μπορέσει να δει από κοντά και τους γονείς της γάτας που θα αποκτήσει. Οι συνθήκες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται στο μέγιστο δυνατό, οι γονείς θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι σωστά, ενώ είναι απαραίτητο να γίνονται και όλες οι ιατρικές εξετάσεις που ενδείκνυνται ανάλογα με την κάθε φυλή. Επιπλέον, θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς εάν οι γάτες κινούνται χαλαρά στον χώρο και αν είναι αυτές οι πραγματικές συνθήκες της καθημερινότητάς τους και δεν τοποθετήθηκαν εκεί μόνο για την επίσκεψη του υποψηφίου ιδιοκτήτη. Είναι σημαντικό, οι γάτες να είναι κοινωνικοποιημένες και να μην ζουν απομονωμένες μέσα σε κλουβιά, ενώ παρατηρώντας το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά των γονέων, μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά που θα περιμένει και από τα παιδιά τους. Ένας εκτροφέας που κάνει επιλεκτικά λίγες γέννες, έχει τον χρόνο να κοινωνικοποιήσει σωστά τα γατάκια και να ασχοληθεί μαζί τους προσφέροντας ανθρώπινη επαφή, έτσι ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να αποκτήσει ένα υγιές και ήρεμο γατάκι, δεκτικό στα χάδια και στην ανθρώπινη επαφή. Ένα νεαρό γατάκι ούτως ή άλλως θα πρέπει να μείνει με τη μητέρα του για τις πρώτες 12 εβδομάδες της ζωής του ώστε να αποκτήσει τα απαραίτητα αντισώματα για την καλή του υγεία, οπότε αυτό είναι και το χρονικό διάστημα στο οποίο διαπλάθεται ο χαρακτήρας του μέσα από την κοινωνικοποίηση και την επαφή με τον άνθρωπο και τις άλλες γάτες.

Ας σημειώσουμε εδώ, ότι οι σωστοί και ηθικοί εκτροφείς δεν πωλούν τα γατάκια τους σε pet shops. Τα πιο πολλά σκυλάκια και γατάκια που πωλούνται στα pet shops προέρχονται από κάποιο puppy/kitten mill του εξωτερικού, δηλαδή κάποια επιχείρηση που στοχεύει στο οικονομικό όφελος μέσα από τη μαζική αναπαραγωγή κατοικίδιων ζώων. Στην Ελλάδα, η εκτροφή γίνεται αποκλειστικά ως χόμπι, όπου ο κάθε εκτροφέας εκτρέφει τη φυλή που ο ίδιος επιλέγει και αγαπά, έχοντας ως κύριο στόχο να διαιωνίσει αλλά και να προσφέρει μορφολογικά στη συγκεκριμένη φυλή. Κανένας εκτροφέας στην Ελλάδα δεν ζει από αυτή τη δραστηριότητα, αφού είναι μια καθαρά ερασιτεχνική απασχόληση. Σαφώς υπάρχει κάποιο αντίτιμο για την υιοθεσία της γάτας, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το είδος και τις ανάγκες της κάθε φυλής, όμως θα πρέπει να είναι σαφές, ότι το αντίτιμο απλώς αντικατοπτρίζει τα έξοδα που έχει κάνει ο εκτροφέας μέχρι τη γέννα, αλλά και έπειτα για τα εμβόλια και τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτεί κάθε νεογέννητο γατάκι. Επιπλέον, ο εκτροφέας έχει την ετήσια συνδρομή που πληρώνει στον όμιλο στον οποίο ανήκει, ώστε να καταγράφει και κάθε γέννα και να εκδίδει γενεαλογικό χάρτη για κάθε νέο γατάκι. Προσθέτοντας σε όλα αυτά και το κόστος έκδοσης διαβατηρίου της γάτας, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα που επιμερίζονται στις λίγες και επιλεκτικές γέννες που γίνονται μέσα σε έναν χρόνο, προκύπτει τελικά το αντίτιμο της υιοθεσίας από το οποίο ο εκτροφέας απλώς καλύπτει όλα του τα έξοδα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να έχει και τη δυνατότητα για περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση.

Σε αυτό το σημείο, πάντως, είναι καλό να επισημάνουμε, ότι ο νέος ιδιοκτήτης γάτας δεν θα πρέπει να επιλέξει μια φυλή μόνο και μόνο επειδή τον γοήτευσε μια φωτογραφία ή εντυπωσιάστηκε από κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό. Κάθε φυλή γάτας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες, οπότε είναι σημαντικό να ενημερωθεί σωστά κανείς, όχι μόνο για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά και για τις ιδιαιτερότητες στην καθημερινότητα. Είναι τελείως διαφορετική η συμβίωση με μια μεγαλόσωμη και δυναμική φυλή και αλλιώς με μια ήπια και νωχελική, ενώ άλλες ανάγκες περιποίησης έχει π.χ μια μακρύτριχη γάτα και άλλες μια κοντότριχη.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνονται όλο και περισσότερες Διεθνείς Εκθέσεις Μορφολογίας, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει και να θαυμάσει από κοντά τουλάχιστον 25 διαφορετικές φυλές γάτας, να συζητήσει με άλλους ιδιοκτήτες και να ενημερωθεί από τα φιλοζωικά σωματεία, βλέποντας κάποιες γάτες που προσφέρονται για υιοθεσία από καταφύγια και οργανώσεις. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να θαυμάσει τις διαφορετικές γάτες από κοντά, να παρακολουθήσει την ιδιαίτερη διαδικασία κρίσης μιας γάτας στο διαγωνιστικό μέρος της έκθεσης μορφολογίας, ενώ μπορεί να συζητήσει και με τους εκτροφείς έτσι ώστε να κάνει μια πρώτη γνωριμία και να πάρει μια πρώτη εκτίμηση για τον τρόπο που εκτρέφει ο καθένας.

Ο Ελληνικός Όμιλος Γάτας συνεχίζει να δουλεύει για την ανάπτυξη της γατοφιλίας στην Ελλάδα, αφού μάλιστα τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στο ενδιαφέρον του κοινού: όλο και περισσότερες και πιο σπάνιες φυλές φαίνεται ότι προκαλούν το ενδιαφέρον των γατόφιλων και έχουμε πλέον και στην Ελλάδα φυλές που παλαιότερα μπορούσε κανείς να τις βρει μόνο στην Ευρώπη. Τα ενεργά εκτροφεία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι περίπου τριάντα και με συνεχώς ανοδική τάση, οπότε μπορεί κανείς να ευελπιστεί, ότι στο μέλλον θα έλθουν στην Eλλάδα ακόμα περισσότερες σπάνιες και ιδιαίτερες φυλές γάτας.

Share :-
Categories: