Miniature Schnauzer

0 Comments

GJ9Y0211O Απόστολος Καϊλάνης, μας περιγράφει την καθημερινότητα και τις εμπειρίες της οικογενείας του από τη συμβίωση με δύο χαρούμενους και αεικίνητους συντρόφους και φύλακες, δύο Σνάουτσερ μινιατούρες.

Μετά από 15 χρόνια αδιάλειπτης ενασχόλησης με σκυλιά διαφόρων ειδών και ενώ οι μέχρι τώρα εμπειρίες μας ήταν από μεγαλόσωμες φυλές (λαμπραντορ, ροτβάιλερ και ντόγκο αρζεντίνο), τα τελευταία δύο χρόνια αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας και με έναν πολύ διασκεδαστικό και πιστό φίλο, ένα Σνάουτσερ μινιατούρα. Η αρχική σκέψη ήταν να βρούμε μια μικρόσωμη φυλή για να ζει μαζί μας μέσα στο σπίτι, όπου εκτός από παρέα θα θέλαμε να παρέχει και ασφάλεια περιφρουρώντας τον χώρο και ειδοποιώντας για κάθε ανεπιθύμητο επισκέπτη. Η συγκεκριμένη φυλή επελέγη για δύο σημαντικά της χαρακτηριστικά: το πρώτο ήταν ότι δεν χάνει το τρίχωμά της και άρα δεν γεμίζει το σπίτι με τρίχες και το δεύτερο ήταν γιατί μάθαμε ότι ενδείκνυται για φύλαξη χώρου, αφού αντιλαμβάνεται αμέσως κάθε περίεργη κίνηση και ειδοποιεί εγκαίρως, φωνάζοντας και μή επιτρέποντας σε κανέναν να παραβιάσει τον χώρο ευθύνης. Ήδη είχαμε μεγαλόσωμες φυλές σκύλων που ζούσαν στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού (το οποίο βρίσκεται στην ύπαιθρο, μακριά από τα στενά αστικά πλαίσια), όμως είχαμε πάντα την αίσθηση ότι ο σκύλος που ζει έξω από το σπίτι δεν μπορεί να μας προσφέρει την αίσθηση ασφάλειας που θα μας πρόσφερε ένας -έστω και μικρόσωμος- σκύλος που θα ζούσε μαζί μας στο εσωτερικό του σπιτιού.
Ξεκινήσαμε με το αρσενικό πριν από δύο χρόνια, όμως μετά τον πρώτο χρόνο είδαμε ότι και αυτό θα ήθελε μια παρέα αλλά και εμείς θα θέλαμε άλλο ένα για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η οικογένεια, οπότε πήραμε και ένα θηλυκό και φτιάξαμε ζευγάρι. Συμβιώνουν άριστα μεταξύ τους, δεν τσακώνονται, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, και μάλιστα ο αρσενικός συμπεριφέρεται προστατευτικά για τη μικρή συνοδό του.
Τα σναόυτσερ είναι μια φυλή που έχει ξεκινήσει από τη Γερμανία και όλα έχουν παρόμοιο χαρακτήρα και χαρακτηριστικά: είτε είναι ο “γίγας” είτε το “στάνταρντ” είτε η “μινιατούρα”, όλα έχουν άφοβο χαρακτήρα και άριστη προσαρμογή στην υπεύθυνη φύλαξη ενός χώρου.
Οι ανάγκες για περιποίηση δεν είναι μεγάλες, ούτε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από κτηνιατρικής άποψης: ούτε ευαισθησίες, ούτε ιδιαιτερότητες στη διατροφή, ούτε δερματολογικά προβλήματα ούτε κληρονομικές νόσους. Δύο φορές την εβδομάδα χρειάζονται ένα βούρτσισμα και μια φορά κάθε ενάμιση μήνα περίπου τους κάνουμε μια επίσκεψη σε groomer για ένα γρήγορο στριπάρισμα και μια περιποίηση στο τρίχωμά τους. Κατά τα άλλα, είναι σκυλιά που έχουν ανάγκη από κίνηση και τρέξιμο, δεν είναι σκυλιά που θα κάτσουν όλη την ημέρα στον καναπέ.
Αγαπούν πολύ τα χάδια και τα παιχνίδια και δίνουν μια ζωή και μια χαρούμενη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Είναι σκυλιά που αγαπούν την επαφή με τον άνθρωπο, αφού είναι πολύ καλοί χαρακτήρες, δένονται πάρα πολύ με τα παιδιά και συμβιώνουν τέλεια σε οικογενειακό περιβάλλον. Εκτός σπιτιού εμφανίζουν πολύ ισορροπημένο, κοινωνικοποιημένο χαρακτήρα: μπορεί να κυνηγήσουν καμιά γάτα εάν περάσει από μπροστά τους, όμως δεν είναι σκυλιά που θα δημιουργήσουν προβλήματα με άλλα σκυλιά ή με άλλους ανθρώπους, παρά μόνο σε περίπτωση που κάποιος κινηθεί απειλητικά κατά του ιδιοκτήτη τους και κυρίως των παιδιών, τα οποία τα αγαπούν πάρα πολύ και τα προστατεύουν με θάρρος δυσανάλογο του μεγέθους τους.
Ο ιδανικός ιδιοκτήτης για ένα τέτοιο σκυλί είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διάθεση να ασχοληθεί με το ζώο του, να βγαίνει μαζί του για μεγάλες βόλτες, να παίζει και να του προσφέρει γυμναστική και διασκέδαση. Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για εκείνους που θέλουν να κάθονται όλη μέρα στον καναπέ και να βλέπουν τηλεόραση. Το σνάουτσερ θέλει κίνητρα για να βγάλει την ενέργειά του και γι’ αυτό χρειάζεται πρόσβαση σε ανοικτούς χώρους κοντά στο σπίτι που ζει κάθε μέρα.
Τα σνάουτσερ-μινιατούρες υπάρχουν σε τέσσερις χρωματισμούς: το μαύρο, το “αλατοπίπερο”, το μαύρο-ασημί και το λευκό. Για όσους θέλουν να συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας και διαγωνισμούς, μάλιστα, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κάθε χρώμα διαγωνίζεται ξεχωριστά σε δική του κατηγορία, σαν να ήταν ξεχωριστή φυλή.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε πάρα πολλά δείγματα της φυλής αυτής, έχουμε όμως ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όμως, το σνάουτσερ-μινιατούρα γνωρίζει πολύ μεγάλη δημοφιλία, με την Ισπανία και τη Ρωσία να έχουν ίσως τα περισσότερα τέτοια σκυλιά από ολόκληρο τον κόσμο.

Share :-
Categories: