Newfoundland Dog: Ο αγαθός γίγαντας


Newfoundland Dog: Ο αγαθός γίγαντας
0 Comments

Ο “Σκύλος Νέας Γης” ή Newfoundland είναι ένας γιγαντόσωμος σκύλος με πραγματικά αξιαγάπητο χαρακτήρα, που μας έρχεται από τον μακρινό Καναδά. Οι Βασιλική Κουτσιούκη και Μανώλης Μπαϊρακτάρης, μας περιγράφουν την εμπειρία τους από τη συμβίωση με ένα πανέμορφο δείγμα της συγκεκριμένης φυλής. 

Η Layla είναι ένα καναδέζικο Newfoundland 2 ετών που την έχουμε από κουτάβι. Τη φυλή αυτή την ξέραμε από τον Peter Pan, την παλιά ταινία κινουμένων σχεδίων του Disney, όπου ήταν το σκυλί που ήταν η νταντά των παιδιών της οικογένειας και έμοιαζε με Αγίου Βερνάρδου. Όμως, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο συγγραφέας είχε γράψει για σκύλο Newfoundland, ακριβώς επειδή και στην πραγματικότητα τα σκυλιά αυτά έχουν πολύ καλοκάγαθο και περιποιητικό χαρακτήρα. Όταν τελικά αποκτήσαμε και το δικό μας θηλυκό κουτάβι Newfoundland, διαπιστώσαμε ακριβώς αυτό: ότι είναι ένα σκυλί πολύ ήρεμο, πολύ κοινωνικό και πάρα πολύ επικοινωνιακό, σου δείχνει με τον τρόπο της αν θέλει να παίξει, να φάει ή να ξεκουραστεί. Είναι λίγο πιο ζωηρή από ότι την περιμέναμε. Πριν την πάρουμε νομίζαμε ότι θα είναι το σκυλί που δεν κάνει τίποτα όλη μέρα, όμως αυτό δεν ισχύει. Κοιμάται πολλές ώρες αλλά κάποιες ώρες της ημέρας σου δείχνει ότι έχει ενέργεια και θέλει να βγει βόλτες, όχι πολύ μεγάλες, βέβαια. Μπορεί μετά από ένα δεκάλεπτο να κουραστεί, όμως αυτό το δεκάλεπτο το έχει ανάγκη, όχι μόνο για να κινηθεί αλλά και για να κοινωνικοποιηθεί, γιατί είναι ένα σκυλί που επιζητά να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και με άλλα ζώα. Ενδιαφέρεται να γνωρίσει οτιδήποτε έμψυχο, όμως αγαπάει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Άλλωστε, κι αυτά έλκονται αμέσως από την όψη της επειδή μοιάζει με αρκούδα, οπότε συνέχεια ακούμε “μαμά, μπαμπά, κοίτα μια αρκούδα που περπατάει”! Όμως η Λέιλα είναι πολύ στοργική και πολύ τρυφερή μαζί τους γιατί καταλαβαίνει ότι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες τις οποίες σέβεται.

Άλλωστε, έχει καθημερινή επαφή με τον μικρό γιό της οικογενείας μέσα στο σπίτι και η σχέση τους είναι καταπληκτική. Από μωρό ακόμα όταν ήταν στην κούνια στεκόταν και τον παρακολουθούσε επί ώρες και τον πρόσεχε να μην πάθει τίποτα. Τώρα που μεγάλωσε ο μικρός, διεκδικεί κι αυτός λίγο παραπάνω την προσοχή μας οπότε με τη σειρά της και η Λέιλα διεκδικεί και αυτή, όμως χωρίς ποτέ να ξεπερνάει τα όρια. Ποτέ δεν έχει πάει να του πειράξει κανένα παιχνίδι του, ενώ αυτός μπορεί να της αρπάξει τα δικά της. Είναι ο χαρακτήρας της αυτός, έτσι είναι από τη φύση της.

Στο σπίτι υπάρχουν και τρεις γάτες, με τις οποίες η Λέιλα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, τις αγαπάει και θέλει να παίξει μαζί τους, δυστυχώς όμως αυτές την φοβούνται πολύ λόγω του μεγέθους της, οπότε η συμβίωση είναι λίγο επικίνδυνη γιατί μπορεί η γάτα να αντιδράσει περίεργα από το φόβο της. Η Λέιλα δεν είναι επιθετική με καμία γάτα, ούτε και αυτές που μπορεί να συναντήσει έξω στο δρόμο, ούτε, άλλωστε και με κανένα άλλο ζώο. Αυτό δίνει πολύ μεγάλη ασφάλεια στον ιδιοκτήτη ενός Newfoundland γιατί είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι το σκυλί σου ποτέ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με άλλο ζώο ή με άνθρωπο.

Τα σκυλιά αυτά είναι πιο εύκολα στην καθημερινή συμβίωση από ότι ίσως να φανταζόταν κανείς βλέποντας μόνο το μέγεθός τους. Ούτε τρώνε τόσο πολύ όσο θα περίμενε κανείς-η Λέιλα έτρωγε 400-450 γραμμάρια ξηράς τροφής την ημέρα, κάποια στιγμή στον δεύτερο χρόνο της ζωής της όταν ήταν σε φάση γρήγορης ανάπτυξης έφτασε να τρώει μέχρι 600 γραμμάρια την ημέρα, ενώ τώρα τρώει και πάλι 450 γραμμάρια ξηράς τροφής την ημέρα, ποσότητες που μπορεί να είναι φυσιολογικές για μικρότερα σκυλιά. Κατά τα άλλα, μπορεί άνετα να ζήσει σε διαμέρισμα χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού, άλλωστε, δεν είναι υπερδραστήριο σκυλί που να έχει υψηλές απαιτήσεις σωματικής άσκησης και βόλτας. Θέλει να βγαίνει έξω κάθε μέρα όπως όλα τα σκυλιά,  όμως μετά από πέντε-δέκα λεπτά που θα του πετάξεις ένα μπαλάκι για να παίξει, πλέον έχει κουραστεί και γυρίζει πίσω και κοιμάται άλλες δύο ώρες. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση πέρα από ένα βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα και λίγη προσοχή στον καθαρισμό των αυτιών τους. Όσο ήταν κουτάβι η Λέιλα είχε αντιμετωπίσει κάποιες ουρολοιμώξεις που είναι συνηθισμένες στα σκυλιά αυτά και σταματούν να εμφανίζονται με την ενηλικίωσή τους χωρίς άλλα προβλήματα.

Τα Newfoundland είναι μάλλον σπάνια φυλή για την Ελλάδα, όμως υπάρχει αρκετός κόσμος που τα αναγνωρίζει στον δρόμο όταν τα βλέπει. Είναι σκυλιά με πραγματικά εξαιρετικό χαρακτήρα που ταιριάζει πάρα πολύ σε οικογένειες με παιδιά-απλώς, πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του ότι είναι γιγαντιαίων διαστάσεων, κι αυτό είναι αναγκαστικά μια σημαντική παράμετρος για την καθημερινότητα με έναν τέτοιο σκύλο. Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι η Λέιλα θεωρείται μάλλον μικρόσωμη σε σύγκριση με κάποια μεγάλα αρσενικά που μπορεί να φτάνουν και τα 65-70 κιλά!

Share :-
Categories: