Rottweiler: Έξυπνος και δραστήριος σκύλος εργασίας


Rottweiler: Έξυπνος και δραστήριος σκύλος εργασίας
0 Comments

H Tatyana Zellits – Maslova μας συστήνει τη Νόρα, ένα θηλυκό Rottweiler δύο ετών με πολλές διακρίσεις σε εκθέσεις μορφολογίας αλλά και με έναν πολύ ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα που την κάνει άριστη για συμβίωση σε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά.

Η Νόρα είναι ένας ήρεμο και πολύ κοινωνικό σκυλί, εξαιρετική παρέα για την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα και ένα άριστο δείγμα της φυλής του, με πολλές διακρίσεις σε εκθέσεις, έχοντας pedigree από το ελληνικό εκτροφείο Kanellos. Δεν είναι το πρώτο μου rottweiler, αφού η συγκεκριμένη φυλή μου αρέσει πολύ για την εξυπνάδα και τον χαρακτήρα της. Η Νόρα είναι πολύ ήρεμη, πολύ φιλική ακόμα και με άγνωστο κόσμο, με μικρά παιδιά, ενώ ταυτόχρονα είναι φύλακας όταν βρίσκεται στο σπίτι. Κάποιοι που δεν τα γνωρίζουν, ίσως βλέπουν τα rottweiler και τα φοβούνται, όμως για εμάς που τα έχουμε ζήσει από κοντά, η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Τα σκυλιά αυτά είναι πολύ έξυπνα και σέβονται τους ανθρώπους, όταν βέβαια και οι άνθρωποι τους προσφέρουν τον σεβασμό που χρειάζονται. Όταν ακούμε περιπτώσεις όπου κάποιο σκυλί δάγκωσε κάποιον άνθρωπο, σχεδόν πάντα φταίει ο άνθρωπος και όχι ο σκύλος-όχι το θύμα, βέβαια, αλλά ο ιδιοκτήτης του σκύλου, ο οποίος δεν ξέρει πώς να συμπεριφέρεται στον σκύλο του ώστε να τον μεγαλώσει σωστά και να τον κάνει έναν ήρεμο σκύλο χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο στα rottweiler αλλά σε όλες τις φυλές, απλώς τα rottweiler επειδή είναι πιο μεγαλόσωμα και πιο τρομακτικά στην όψη, ίσως προκαλούν περισσότερες συζητήσεις.

Η Νόρα, για παράδειγμα, ήλθε στο σπίτι μας από 2 μηνών και από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με τον σωστό τρόπο μαζί της. Φυσικά, όταν ήταν μικρή, μέχρι 6-7 μηνών, ήταν λίγο πιο άτακτη όπως είναι όλα τα κουτάβια και έκανε κάποιες μικροζημιές στο σπίτι, όμως εμείς φροντίσαμε από την αρχή να της δίνουμε αρκετό χρόνο και αρκετή προσοχή και πολλές ευκαιρίες για άσκηση και παιχνίδι. Το καλοκαίρι της αρέσει να κολυμπάει ενώ όλο τον χρόνο φροντίζουμε να βγαίνει, να τρέχει, να παίζει με μπάλα, ώστε να ξοδεύει την ενέργειά της ευχάριστα και δημιουργικά και έπειτα να είναι πιο ήρεμη στο σπίτι. Μεγαλώνοντας, η Νόρα είναι ένας πολύ ήσυχος σκύλος που δεν κάνει καμία ζημιά στο σπίτι και δεν δημιουργεί ποτέ κανένα πρόβλημα, όμως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό εξαρτάται κυρίως από τον άνθρωπο. Εάν είσαι δίπλα στον σκύλο σου με τον σωστό τρόπο και του προσφέρεις χρόνο και προσοχή, ο σκύλος θα εξελιχθεί με μια σωστή και ισορροπημένη προσωπικότητα.

Παράλληλα με όσα κάναμε εμείς στο σπίτι, ήδη από τον τρίτο μήνα ξεκινήσαμε μαθήματα στη σχολή εκπαίδευσης Κ9 Masters ProPlan, μια σχολή που απευθύνεται σε όλες τις φυλές και όχι μόνο στα rottweiler.

Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε τρεις φορές την εβδομάδα με μαθήματα βασικής υπακοής ενώ προετοιμαζόμαστε για κάποιες εξετάσεις για σκύλους εργασίας στους οποίους ανήκει η συγκεκριμένη φυλή.

Στο μεταξύ, η Νόρα έχει ξεκινήσει από μικρή να συμμετέχει σε εκθέσεις, αφού είναι σκύλος άριστης μορφολογίας που βαθμολογείται πάντοτε με “Excellent” από τους κριτές. Είναι Junior Champion Ελλάδας και ελπίζουμε να βγεί και Champion σύντομα.

Στις βόλτες και όταν έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα και άλλους ανθρώπους, η Νόρα δεν δημιουργεί προβλήματα γιατί έχει πλέον καλή κοινωνικοποίηση και καλή εκπαίδευση. Με τις γάτες έχει ένα θέμα όπως πάρα πολλά σκυλιά, αναστατώνεται και θέλει να τις κυνηγήσει, όχι όμως για να πιάσει ή να τις σκοτώσει, πιο πολύ φαίνεται να τις βλέπει σαν φυσικό θήραμα. Με τα αρσενικά σκυλιά κάθε είδους δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ στην ηλικία των 2 ετών που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να αντιδράσει λίγο σε κάποιο θηλυκό εάν προκληθεί. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η σωστή εκπαίδευση και ο καλός χαρακτήρας υπερισχύουν οπότε δεν έχουμε ποτέ κακή εξέλιξη σε οποιαδήποτε συνάντηση. Με τους ανθρώπους, πάλι, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ έχει μεγαλώσει στο σπίτι με τρία μικρά παιδιά και είναι πολύ φιλική και προστατευτική στα μικρά παιδιά. Μόνο όταν βρίσκεται σε θέση φύλακα στο σπίτι και αισθανθεί απειλή από κάποιον άγνωστο μπορεί να αντιδράσει, ποτέ όμως σε ανθρώπους που την προσεγγίζουν φιλικά είτε στη βόλτα είτε στο σπίτι.

Η Νόρα ζει σε μονοκατοικία και αυτό κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή όλων μας, όμως τα συγκεκριμένα σκυλιά μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να ζήσουν και σε διαμέρισμα, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, να τους διαθέτουμε κάποιον χρόνο κάθε μέρα για βόλτα, άσκηση και παιχνίδι. Μέσα στο σπίτι, όμως, δεν κάνουν ζημιές, δεν αφήνουν τρίχα και δεν μυρίζουν άσχημα.

Από κτηνιατρικής άποψης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία που θα πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης εφόσον έχει πάρει ένα σκυλί καλής εκτροφής. Απλώς, όπως όλα τα σκυλιά με βαρύ σκελετό, χρειάζεται λίγη προσοχή μέχρι να κλείσει το ένα έτος ηλικίας όπου πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές σκάλες και οι επικίνδυνες κινήσεις και άλματα από μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, μια σωστή διατροφή με ξηρά τροφή καλής ποιότητας είναι αυτό που χρειάζεται ένα rottweiler για να είναι υγιές και ευδιάθετο, με καλή ανάπτυξη και λαμπερό τρίχωμα.

Πάντως, το πιο σημαντικό για έναν υποψήφιο ιδιοκτήτη rottweiler είναι να καταλάβει ότι το σκυλί αυτό δεν είναι σκυλί του καναπέ, είναι σκύλος εργασίας που έχει πολύ μυαλό και πολλή διάθεση να το χρησιμοποιήσει. Άρα, για να είναι χαρούμενος και να περνάει μια καλή ζωή, θα πρέπει να του δίνουμε τη δυνατότητα (π.χ. μέσα από μια σχολή εκπαίδευσης) να ασκείται σωματικά αλλά και να εξασκεί τις έμφυτες ικανότητες και κλίσεις του.

 

Share :-
Categories: