SPHINX: Μια γάτα με ιδιαίτερη όψη αλλά και χαρακτήρα

0 Comments

GJ8Y7539psΗ Sphinx (Σφίγγα) δεν είναι μόνο μιά γάτα με πολύ ιδιαίτερη όψη, αλλά, όπως μας εξηγεί και ο Χαράλαμπος Γεωργιάδης, ιδιωτικός υπάλληλος και ευτυχής ιδιοκτήτης μιάς τέτοιας γάτας, είναι μιά γάτα με εξίσου ξεχωριστό χαρακτήρα και συμπεριφορά.

Ο Όζι είναι δυόμισι ετών, και η λατρείας μας για αυτόν ξεκίνησε όταν τον πρωτοείδαμε σε φωτογραφίες, στην αρχή με τη γυναίκα μου και μετά και τα παιδιά τον ερωτεύτηκαν. Τον έχουμε τώρα δυόμισι χρόνια και διαπιστώνουμε ότι η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας του μοιάζει πολύ περισσότερο με σκύλο παρά με γάτο. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα μικρά παιδιά, είναι φιλήσυχος και ειρηνικός, ό,τι κι αν του κάνουν, όσο κι αν τον πειράξουν, πράγμα σπάνιο για άλλες φυλές γάτας. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη αυτή η φυλή, δεν είμαστε πολλοί που έχουμε τέτοια γάτα, κατ’ εκτίμηση πρέπει να είμαστε περί τα 100 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ελπίζουμε όμως ότι θα γίνουμε όλο και περισσότερη.
Αυτό που μου κέντρισε την περιέργεια στην αρχή ήταν η όψη. Για άλλους μπορεί να φαίνεται πολύ άσχημη έως και αποκρουστική, όμως όσοι γνωρίζουν από κοντά τον γάτο μας αλλάζουν γνώμη, εννιά στους δέκα γίνονται οπαδοί τελικά. Η νοοτροπία και ο χαρακτήρας του Όζι δεν μοιάζει καθόλου με γάτα: συνήθως οι γάτες κολλάνε με το σπίτι. Αν τις έχεις ελεύθερες κάπου έξω, θα ξαναγυρίσουν στο σπίτι γιατί αυτό έχουν μάθει, αυτό ξέρουν. Η συγκεκριμένη ράτσα, όμως, δεν κολλάει με το σπίτι αλλά κολλάει με το αφεντικό. Διαλέγει κάποιον από το σπίτι που θεωρεί αφεντικό και κολλάει με αυτόν, κι αυτόν ακολουθεί διαρκώς. Η συμπεριφορά του Όζι μέσα στο σπίτι είναι ήρεμη, δεν έχει την περιέργεια μιας κλασικής γάτας, ενώ είναι πολύ ήσυχος και δεκτικός με τα μικρά παιδιά. Η μικρή μας κόρη τον πειράζει συνέχεια, τον ενοχλεί και του τραβάει την ουρά, κι όμως ο Όζι ούτε έχει γυρίσει ποτέ να την στραβοκοιτάξει, εκεί που άλλες γάτες θα είχαν ρίξει μιά γρατζουνιά ή ένα δάγκωμα.
Πριν από τον Όζι είχαμε μια επαφή με γάτες, είχαμε και σκύλους, χάμστερ, πουλιά, ψάρια, είχαμε πάντα διάφορα ζώα. Σήμερα, εκτός από τον Όζι έχουμε και έναν σκύλο και ένα ψάρι, έναν Μονομάχο. Τα πάνε καλά οι τρεις τους, η συμβίωση έχει και τα αστεία της αφού ο γάτος κυνηγάει μερικές φορές τον σκύλο και τον ταλαιπωρεί, όμως επί της ουσίας η συμβίωση είναι απόλυτα αρμονική χωρίς κανένα από τα προβλήματα που θα περίμενε κανείς ανάμεσα σε έναν σκύλο και σε μια γάτα.
Οι πρώτες αναφορές για τη ράτσα αυτή υπάρχουν από πολύ παλιά χρόνια, από τους Αζτέκους που είχαν τέτοιες γάτες και τις χρησιμοποιούσαν για να προστατεύουν τα σιτηρά τους. Οι πιο πρόσφατες αναφορές έρχονται από το 1830 περίπου όπου υπάρχουν αναφορές για την άτριχη φυλή της γάτας στο Περού ενώ συναντάται και σε διάφορα μέρη της Κεντρικής Αμερικής. Οι τωρινές Sphinx ξεκίνησαν από το 1966 όταν έγινε η πρώτη αναπαραγωγή και από τότε συνεχίστηκε η εξέλιξη μέχρι σήμερα.
Η συγκεκριμένη ράτσα έχει υψηλότερο μεταβολισμό από τα περισσότερα είδη γάτας, οπότε πρέπει να τρώει συνέχεια τροφή με υψηλές πρωτεΐνες. Επειδή δεν έχει τρίχωμα, δεν μπορεί να κάθεται πολύ στον ήλιο, αλλά ούτε και αντέχει πολύ στο κρύο, οπότε είναι μάλλον “του σπιτιού”. Μπορεί να βγαίνει έξω αλλά θέλει μια προσοχή, κάποιοι τους βάζουν και αντηλιακό για να μην καίγονται από τον ήλιο, εμείς δεν βάζουμε αλλά προσέχουμε να μην εκτίθεται πάρα πολύ στον ήλιο ή στο κρύο. Το χειμώνα κοιμάται μαζί μας, χώνεται κάτω από τα σκεπάσματα και κοιμάται με τον ιδιοκτήτη του, δεν τον ενδιαφέρει το σπίτι ή το δικό του κρεβάτι αλλά θέλει να κολλάει στο αφεντικό του.
Στην Ελλάδα υπάρχουν δυό-τρεις εκτροφείς που έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με τις Sphinx, οπότε ψάχνοντας κανείς στο Ίντερνετ μπορεί να βρει πληροφορίες, να έλθει σε επαφή και με άλλους ιδιοκτήτες και να προχωρήσει στην απόκτηση μιάς τέτοιας γάτας, ώστε να μεγαλώσει η κοινότητά μας και να γίνει πιο γνωστή σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους.

Share :-
Categories: