To stripping στα τεριέ και τα σνάουτσερ

0 Comments

GJ9Y0619Κάθε διαφορετική φυλή ή οικογένεια φυλών έχει και διαφορετικές απαιτήσεις grooming ανάλογα με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η Ελένη Μίντζη μας περιγράφει τη διαδικασία του stripping όπως γίνεται σε όλα τα τεριέ και στα σνάουτσερ.
To stripping είναι μιά τεχνική του grooming με την οποία αφαιρείται το νεκρό τρίχωμα ενός ζώου με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Ας επισημάνουμε εδώ ότι σε κάθε διαφορετική φυλή σκύλου, το τρίχωμα έχει και διαφορετική συμπεριφορά και άρα έχει και διαφορετικές απαιτήσεις. Ειδικά στα τεριέ και στα σνάουτσερ, η τρίχα μεγαλώνει και μακραίνει και από κάποια φάση και μετά πεθαίνει για να δώσει τη θέση της στη νέα τρίχα, οπότε χρειάζεται τακτική απομάκρυνση της παλιάς, νεκρής τρίχας. Στην ουσία, αυτό που κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τη φυσική διαδικασία, απομακρύνοντας το νεκρό τρίχωμα το οποίο ούτως ή άλλως θα έπεφτε σιγά σιγά από μόνο του, όμως κατά τα άλλα δεν αφαιρούμε καθόλου από την υγιή τρίχα του ζώου. Η διαδικασία αυτή, για τις συγκεκριμένες φυλές μπορεί να ξεκινήσει κάπου στους τρεις μήνες ηλικίας του κουταβιού, σταδιακά και προσεκτικά στην αρχή ώστε να αρχίσει το τρίχωμα να δυναμώνει και να έχει πιο σκληρή υφή, κι έπειτα θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε οκτώ εβδομάδες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το stripping είναι μιά διαδικασία που δεν έχει πόνο ή ενόχληση για το ζώο, απλώς σε έναν ενήλικο σκύλο που έρχεται για πρώτη φορά σε έναν groomer, απαιτείται πρώτα μια αρχική αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί η παρούσα κατάσταση του τριχώματος και να ξεκινήσει με τον σωστό τρόπο η περιοδική του περιποίηση.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το stripping είναι κάποια ειδικά μαχαίρια με διαφορετικές οδοντώσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του τριχώματος του κάθε σκύλου, ενώ για το τελείωμα είναι χρήσιμη και μια ελαφρόπετρα που καθαρίζει τις τελευταίες τρίχες που έμειναν. Όμως, το stripping μπορεί να γίνει και με τα δάχτυλα, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως γύρω από τα μάτια και τα αυτιά, όπου με τις κατάλληλες κινήσεις θα πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που μπορεί να τρομάξουν ή να τραυματίσουν το ζώο μας.
Ξεκινώντας τη διαδικασία του stripping, το πρώτο βήμα είναι να επιλέξουμε το σωστό εργαλείο από τη σειρά των ειδικών μαχαιριών, συνήθως δοκιμάζοντας σε ένα σημείο του τριχώματος. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μαχαίρι σε οποιοδήποτε σκυλί, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πυκνότητα του τριχώματος, την υφή της τρίχας, αλλά και τη γενική κατάσταση του τριχώματος. Κάνοντας stripping μπορεί να συναντήσουμε τέσσερις πιθανές εκδοχές: μπορεί να αφαιρέσουμε τη νεκρή τρίχα και να μείνει από κάτω το υπόστρωμα, μπορεί να αφαιρέσουμε τη νεκρή τρίχα και να μείνει από κάτω η καινούρια τρίχα, μπορεί να αφαιρέσουμε τη νεκρή τρίχα και να μην υπάρχει τίποτα από κάτω, και η τέταρτη και τελευταία περίπτωση είναι να αφαιρέσουμε τη νεκρή τρίχα και να βρούμε από κάτω υπόστρωμα και από κάτω την καινούρια τρίχα.
Ανάλογα με τα ευρήματά μας από ένα πρώτο δοκιμαστικό stripping σε ένα σημείο του τριχώματος, θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια της διαδικασίας. Ειδικά στην τρίτη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που δεν βρίσκουμε από κάτω ούτε υπόστρωμα ούτε καινούρια τρίχα, σε συνεννόηση και με τον ιδιοκτήτη του ζώου θα επιλέξουμε να μην κάνουμε πλήρες stripping αλλά να αφαιρέσουμε μόνο το 50% του τριχώματος και σε 10-15 μέρες να αφαιρέσουμε και το υπόλοιπο, έτσι ώστε να αναγκάσουμε το τρίχωμα να αναπτύσσεται σε δύο διαφορετικά στάδια και να μένει πάντοτε καινούρια τρίχα όταν αφαιρούμε την παλιά.

Πριν ξεκινήσουμε το stripping, κάνουμε ένα πρώτο πέρασμα με την μηχανή για να ξυρίσουμε και να κουρέψουμε τις λεπτομέρειες γύρω από τα αυτιά, τα μάγουλα στο λαιμό, στην κοιλιά και κάτω από τα πόδια, στα σημεία δηλαδή που μπαίνει μόνο μηχανή. Έπειτα, ξεκινάμε τη διαδικασία μας, με την επιλογή του κατάλληλου εργαλείου: το μαχαίρι που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι όσο αραιό χρειάζεται ώστε να φτάνει αρκετά χαμηλά στην τρίχα, όχι όμως τόσο αραιό που να φτάνει μέχρι το δέρμα του ζώου, αφού ο σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε μόνο τις νεκρές τρίχες και όχι και το υπόστρωμα. Η σωστή κίνηση χρειάζεται ρυθμό και απαλές κινήσεις παράλληλα με το δέρμα: πιάνουμε το μαχαιράκι τοποθετώντας τον αντίχειρα στην πάνω πλευρά της λάμας έτσι ώστε να μπορούμε να πιάνουμε τις τρίχες ανάμεσα στον αντίχειρα και το εργαλείο μας. Με μια σταθερή κίνηση παράλληλα με το σώμα του ζώου, οι νεκρές τρίχες παρασύρονται και αφαιρούνται από τη ρίζα τους, χωρίς όμως να τραυματίζουμε ή να αφαιρούμε και τις καινούριες, υγιείς τρίχες. Δεν χρειάζεται δύναμη, δεν πρέπει να βρίσκουμε μεγάλη αντίσταση, ούτε και να δημιουργούμε πόνο και ενόχληση στο ζώο: με απαλές και ήρεμες κινήσεις, βρίσκουμε τον ρυθμό και κάνουμε τις ίδιες τρεις κινήσεις προχωρώντας κατά μήκος της ράχης του ζώου: σηκώνουμε, πιάνουμε και τραβάμε. Η πίεση στον αντίχειρα δεν πρέπει να είναι υπερβολική ώστε να μην ενοχλείται το ζώο, όμως θα πρέπει να είναι σταθερή και να μην χαλαρώνει μέχρι το τέλος της κίνησης, έτσι ώστε να αφαιρούνται αποτελεσματικά όλες οι νεκρές τρίχες.
Συνήθως ξεκινάμε το stripping από τα πλευρά δεξιά και αριστερά και έπειτα συνεχίζουμε στη ράχη του ζώου, κινούμενοι κατά μήκος της ράχης. Έπειτα, ακολουθούμε τις γραμμές κουρέματος, κατεβαίνοντας από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα, ενώ φτάνουμε μέχρι το ύψος της πτυχής της κοιλιάς, όπου είναι και το σημείο που σταματάμε. Όταν τελειώσουμε ολόκληρο το σώμα του ζώου, κάνουμε άλλο ένα τελευταίο πέρασμα είτε με το extra fine μαχαιράκι μας, είτε με μια ελαφρόπετρα η οποία πιάνει τις τελευταίες τρίχες που μπορεί να έμειναν πίσω από την προηγούμενη διαδικασία.
Για το κεφάλι του σκύλου υπάρχουν δύο τρόποι να κάνουμε stripping: είτε με ένα extra fine μαχαιράκι, είτε με τα δάχτυλά μας. Η τεχνική είναι διαφορετική στις δύο περιπτώσεις, αφού αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλά μας, στεκόμαστε μπροστά από τον σκύλο, κρατάμε απαλά τη μουσούδα του με το άλλο χέρι και με τα δάχτυλά μας σηκώνουμε τις τρίχες προς τα εμπρός και τις τραβάμε προς τα πίσω, παράλληλα με το κρανίο (σπρώχνοντας το χέρι μας προς τα εμπρός ώστε να φεύγουν οι τρίχες προς τη σωστή φορά). Εάν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε το extra fine εργαλείο, πρέπει να σταθούμε ανάποδα, πίσω από τον σκύλο έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο με φυσική κίνηση, πιάνοντας τις τρίχες ανάμεσα στο μαχαίρι και τον αντίχειρα και τραβώντας προς το μέρος μας.
Μετά το τέλος, πιάνουμε το ψαλίδι μας και κάνουμε τις τελευταίες μικροδιορθώσεις ώστε να ολοκληρώσουμε την εμφάνιση του σκύλου μας. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από περίπου οκτώ έως και δώδεκα εβδομάδες, ανάλογα και με το τρίχωμα και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σκύλου.

Share :-
Categories: