World Dog Show 2018 Amsterdam


World Dog Show 2018 Amsterdam
0 Comments

Η 17χρονη Αθηνά Χαιροπούλου ταξίδεψε στο φετινό World Dog Show  στην Ολλανδία και γύρισε με την ιδιαίτερα τιμητική δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη των Νέων Χειριστών (Junior Handlers Competition) εκπροσωπώντας την Κύπρο.

Αγαπούσα τα σκυλιά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μεγαλώνοντας με ένα Golden Retriever μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Ήταν ο σκύλος της οικογενείας, αφού τότε δεν γνωρίζαμε τίποτα για τις εκθέσεις μορφολογίας, ούτε και είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση με αυτό τον χώρο. Όλα ξεκίνησαν κάπως τυχαία, όταν ο πατέρας μου έφερε μια μέρα στο σπίτι ένα Ιρλανδικό Σέττερ υψηλών προδιαγραφών, κατάλληλο για συμμετοχή σε εκθέσεις. Με αφορμή αυτό το σκυλί γνωρίσαμε αυτόν τον χώρο, λίγο διερευνητικά στην αρχή, αλλά σιγά σιγά “κολλήσαμε” οικογενειακώς. Εγώ τις πρώτες φορές είχα ακολουθήσει από περιέργεια και, παρατηρώντας τη διαδικασία του χειρισμού, εξέφρασα την επιθυμία να δοκιμάσω κι εγώ. Εκεί είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω τον Γιάννη Βλάχο ο οποίος έγινε ο δάσκαλός μου και καθοδηγητής μου και είναι ο άνθρωπος που με κατευθύνει στην συνεχή βελτίωση. Ξεκίνησα με το Σέττερ της οικογενείας, όμως από την πρώτη στιγμή αναζήτησα ευκαιρίες να εξασκηθώ με όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές φυλές, αφού αυτό είναι που σε κάνει εμπειρότερο και καλύτερο. Πολλοί νεαροί χειριστές προτιμούν μια “εύκολη” φυλή όπως είναι το Αγγλικό Πόιντερ ή το Poodle, όμως ο δάσκαλός μου πάντα με ωθεί να δοκιμάζω με όσο το δυνατόν περισσότερα σκυλιά και να μην αποφεύγω τα “δύσκολα”. Οι προσωπικές μου προτιμήσεις, πάντως, ξεκινάνε από το Ιρλανδικό Σέττερ που το αγαπώ πολύ για τη “βασιλική αύρα” που διαθέτει αλλά και για τον πολύ χαρούμενο χαρακτήρα του-αν και χρειάζεται προσοχή να μην ξεφύγει και το παρακάνει από τη χαρά του. Επίσης, αγαπώ πολύ τα  Jack Russel Τεριέ, τα οποία χρειάζονται έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να τους τραβήξεις την προσοχή και το ενδιαφέρον ώστε να πάνε όλα καλά και να μείνουν χαρούμενα μέχρι το τέλος. Άλλες φυλές που μου αρέσουν είναι τα Bobtail, τα Petit Basset Griffon Vendeen τα Poodle και τα Weimaraner. Στο σπίτι, πάντως, ζούμε πλέον με επτά σκυλιά:

δύο Irish Setter, δύο Cavalier King Charles, ένα Boston Terrier ένα Golden Retriever and ένα mini Pilscher. Κάποια από αυτά εμφανίζονται σε εκθέσεις, ενώ κάποια είναι ηλικιωμένα και τα έχουμε απλώς ως κατοικίδια.

Για τη συγκεκριμένη έκθεση με διακατείχε μεγάλο άγχος λόγω του ότι δεν πήγα με δικό μου σκύλο. Είχαμε συμφωνήσει με την Gwen και την Anouk Huikeshoven να μου δώσουν έναν δικής τους εκτροφής. Ο σκύλος που μου έδωσαν είναι ράτσας Petit Basset Griffon Vendeen (PBGV) και μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο Best In Show (BIS) στο Άμστερνταμ. Τελικά στάθηκα πολύ τυχερή μια και η συνεργασία μου μαζί του ήταν εξαιρετικά καλή, καθώς συντονιστήκαμε απόλυτα και αισθάνθηκα μία απίστευτη οικειότητα μέσα στο στίβο. Θα μου μείνει αξέχαστη η στιγμή που ο κριτής ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα, καθώς η διάκριση αυτή αποτέλεσε τη μετουσίωση των προσπαθειών μου όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαι ακόμα πολύ ενθουσιασμένη και ευτυχισμένη μετά από αυτή την εμπειρία που βίωσα. Η διοργάνωση ήταν άψογη και περάσαμε υπέροχα στο Άμστερνταμ, καθώς οι εκθέσεις μορφολογίας δεν είναι μόνο ενασχόληση στους στίβους αλλά είναι και μια ευκαιρία συνάντησης με φίλους από όλο τον κόσμο.

Μετά από αυτή τη μοναδική εμπειρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με στήριξαν από την αρχή της ενασχόλησής μου με το junior handling, ώστε να μπορέσω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα! Επίσης θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου και τον πρόεδρό του Ηρόδοτο Νεοφύτου που πίστεψαν σε εμένα και με στήριξαν σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Γιάννη Βλάχου, δασκάλου και μέντορα μου . Ο Γιάννης ήταν και είναι πάντα στο πλευρό μου, με πολλή αγάπη και υπομονή,  και η βοήθειά του στη διάκριση αυτή ήταν πολύ σημαντική.

Ζώντας στην Ελλάδα αλλά έχοντας οικογενειακώς πολλές σχέσεις και με την Κύπρο, έχω βρει την ευκαιρία να συμμετέχω σε διάφορες εκθέσεις μορφολογίας και στις δύο χώρες, όμως τη χρονιά που μας έρχεται θα πρέπει να περιορίσω λίγο τη δραστηριότητα αυτή γιατί είναι χρονιά προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η αγάπη μου για τα ζώα σε συνδυασμό με την οικογενειακή παράδοση (οι δύο γονείς μου είναι οδοντίατροι) με οδηγεί να προσανατολίζομαι προς την Κτηνιατρική, όπου σκέφτομαι να ασχοληθώ με τα άλογα που με μαγεύουν με τη μεγαλοπρέπειά τους. Στο μεταξύ, θα προσπαθήσω να μη χάσω επαφή με τα σκυλιά και να συνεχίσω -όσο προλαβαίνω- να βελτιώνομαι στον χειρισμό, με στόχο να επανέλθω σε όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στο μέλλον.

 

 

 

Share :-
Categories: